Inspiratie

Hoe een Weber Rookoven te gebruiken als een Pro – Tips en Trucs

Het roken van vlees is een eeuwenoude traditie die generaties lang is doorgegeven aan Weber barbecue liefhebbers. Van borst tot ribben, gerookt vlees is een hoofdbestanddeel geworden van veel keukens thuis en in restaurants. In de afgelopen jaren is de Weber rookoven een populaire keuze geworden voor mensen die gerechten van restaurantkwaliteit willen maken in hun eigen achtertuin. Met zijn unieke ontwerp geeft de Weber rookoven u de mogelijkheid om te koken als een professional zonder te hoeven investeren in dure apparatuur. Deze gids geeft u tips en trucs over hoe u uw Weber rookoven als een pro kunt gebruiken, zodat u indruk kunt maken op uw familie en vrienden met heerlijk gerookt vlees.

Inleiding tot de Weber Rookoven

De Weber Smokey Mountain is de standaard geworden voor smokers in de achtertuin. De WSM is een populaire keuze voor mensen die thuis vlees zoals borst en ribben willen roken. Hij is ontworpen als een alleskunner die het hele jaar door kan worden gebruikt en jarenlang meegaat. Hij is verkrijgbaar in drie verschillende maten: 18 inch, 22 inch en 26 inch. De 18-inch is klein genoeg om op het aanrecht te passen, terwijl de 26-inch kan worden gebruikt om meerdere rekken ribben tegelijk te roken. De 22 inch zit in het midden. De WSM vereist zeer weinig onderhoud en kan worden gebruikt voor het roken van verschillende soorten vlees. Gebruik deze gids om te leren hoe u een Weber rookoven als een pro kunt gebruiken om thuis gerookt vlees van restaurantkwaliteit te maken.

De Weber rookoven gebruiksklaar maken.

– De eerste stap bij het roken van vlees is het klaarmaken van uw rookoven. Eerst moet u ervoor zorgen dat uw rookoven schoon is. U kunt een mild schoonmaakmiddel gebruiken om de binnenkant van de rookoven schoon te maken en daarna met water afspoelen. Als de rookoven schoon is, vult u hem met houtskool. De hoeveelheid houtskool die u gebruikt hangt af van de grootte van uw rookoven. In het 22-inch model kunt u bijvoorbeeld tot 3 pond houtskool gebruiken. Leg de houtskool op het onderste rooster van de rookoven. – Voeg vervolgens het water en de houtblokken toe. Gebruik voor het water ongeveer 2 kopjes per 2-3 pond vlees. Gebruik voor de houtblokjes ongeveer een eetlepel houtblokjes per kopje water. U kunt in plaats van houtsnippers houtsnippers in de rookoven gebruiken, omdat deze groter zijn en veel langer smeulen dan houtsnippers. Wanneer u het water en de houtstukjes in de rookoven doet, vallen ze naar de bodem, dus u moet ervoor zorgen dat ze op het onderste rooster worden gelegd.

Het juiste hout kiezen om te roken

– Het soort hout dat u gebruikt bij het roken van vlees kan een enorm verschil maken in de smaak van het vlees. U kunt elk soort hout gebruiken voor het roken van vlees, maar sommige houtsoorten geven een sterkere smaak dan andere. Het soort hout dat je gebruikt hangt af van de smaak die je wilt creëren. Mesquite is bijvoorbeeld het sterkst en geeft het vlees een zeer gedurfde smaak. – Sommige houtsoorten zijn beter om te roken dan andere. Enkele van de beste houtsoorten om te roken zijn appel, kers, hickory, eik, pecannoot en esdoorn. U kunt een combinatie van verschillende houtsoorten gebruiken voor een unieke smaak. Het belangrijkste om te onthouden bij de keuze van het soort hout is dat een houtsoort met een sterke smaak in evenwicht moet zijn met een vleessoort met een milde smaak.

Het vlees voorbereiden om te roken

– Zodra u het juiste hout hebt gekozen en uw rookoven klaar is, is het tijd om het vlees voor te bereiden op het roken. Het eerste wat u wilt doen is het juiste vlees selecteren. U kunt verschillende soorten vlees gebruiken om te roken, maar de beste keuzes zijn vlees met een hoger vetgehalte en een kleine hoeveelheid mager vlees. Je wilt dat het vet in het vlees afbreekt en een geweldige smaak creëert tijdens het rookproces. – Vervolgens wil je het vlees goed snijden. De beste manier om dit te doen is om een scherp mes te gebruiken en het vlees in gelijke repen of blokjes te snijden. De algemene vuistregel is dat je het vlees 1 uur moet roken voor elke centimeter dikte. – Zorg ervoor dat je het vlees droogdept met wat keukenpapier voordat je het rookt. Je wilt niet dat het op de rookoven druipt en een puinhoop veroorzaakt.

Temperatuur en timer instelling

– Voordat u begint met roken, moet u de temperatuur van het vlees opnemen, zodat u de timer kunt instellen. De beste temperatuur om vlees te roken ligt tussen 200 en 220 graden Fahrenheit. – Controleer tijdens het roken de temperatuur elke 30 minuten met een thermometer. De thermometer moet in het dikste gedeelte van het vlees worden geplaatst, zodat de temperatuur nauwkeurig kan worden afgelezen. Voeg indien nodig meer brandstof toe aan de rookoven. – Wanneer u vlees rookt, moet u een timer instellen voor 1 uur per centimeter vleesdikte. Controleer het vlees nogmaals na een uur. Is het vlees gaar, haal het dan uit de rookoven. Zo niet, leg het dan terug in de rookoven en stel de timer nog een uur in.

Het roken van het vlees

– Nu je het vlees hebt voorbereid en de timer hebt ingesteld, is het tijd om te gaan roken. Start het vuur en laat het ongeveer 10 minuten branden voordat u het hout toevoegt. Als het hout ontbrandt, moet u ervoor zorgen dat de vlammen omhoog gaan en niet in de rookoven. – Leg het vlees op het onderste rooster van de rookoven. Sluit de rookoven en laat het vlees 1 uur roken. Controleer de temperatuur van het vlees en voeg indien nodig meer brandstof toe. – Houd het vlees tijdens het roken in de gaten en voeg zo nodig meer hout toe aan het vuur. U moet ervoor zorgen dat het hout smeult en niet verbrandt.

Tips en trucs voor het roken met de Weber Smoker

– Gebruik alleen houtskoolbriketten bij het roken van vlees. Gebruik geen houtskool waaraan aanmaakvloeistof is toegevoegd. Dit geeft een chemische smaak aan het vlees. – Gebruik altijd de juiste hoeveelheid brandstof voor uw rookoven. Als het vuur te heet wordt, kunt u altijd de ventilatieopeningen sluiten. Als het vuur te laag is, kunt u de openingen openen. – Gebruik bij het roken altijd een tang om het vlees te hanteren. Gebruik nooit een vork of ander gereedschap dat het vlees kan doorboren en de smaak kan laten ontsnappen. – Gebruik een vleesthermometer om de temperatuur van het vlees te controleren. De beste manier om te weten wanneer het vlees gaar is, is door consequent de temperatuur te controleren. Zo weet je precies wanneer het vlees gaar is en klaar om te eten.

Problemen oplossen met de Weber Rookoven

– Als het vuur te heet of te laag is, kunt u de ventilatieopeningen aanpassen. Als het vuur te laag is, kunt u meer brandstof toevoegen. Als het vuur te heet is, kunt u de ventilatieopeningen sluiten. Als u nog steeds problemen hebt met het vuur, kunt u altijd de gebruiksaanwijzing van uw rookoven raadplegen. – Als er veel rook uit de rookoven komt, open dan de ventilatieopeningen. Als er niet genoeg rook uit de rookoven komt, sluit dan de ventilatieopeningen. – Als het vlees te veel rook heeft, zet dan het vuur uit of voeg een stuk hout zonder vlammen toe. Dit helpt om de rook uit de rookoven te verminderen.

Conclusie

Als u gerechten van restaurantkwaliteit wilt maken in uw eigen achtertuin, is een rookoven de beste manier om dat te doen. Met een rookoven kunt u vlees, groenten en zelfs vis roken. Bij het gebruik van een rookoven is het belangrijk het juiste soort vlees te kiezen, het juiste hout voor het roken te selecteren en de juiste temperatuur en timer in te stellen. Het is ook belangrijk om de rookoven schoon te houden, zodat het vlees geen rooksmaak krijgt. Met de juiste rookoven en deze tips kunt u geweldige gerechten maken die indruk zullen maken op uw vrienden en familie.