Inspiratie

De onuitgesproken waarheid over diabetes type 2

Er is een epidemie van type 2 diabetes in de Verenigde Staten en over de hele wereld. En hoewel het bewustzijn over deze ziekte aanzienlijk is gegroeid, begrijpen veel mensen nog steeds niet helemaal wat het is of hoe ze het kunnen voorkomen. Uit een nieuwe studie van de Centers for Disease Control and Prevention blijkt dat 33,2 miljoen volwassenen in de VS diabetes hebben, waarvan 90 procent type 2 diabetes heeft. Dat is een stijging ten opzichte van 31 miljoen in 2014 en 26 miljoen in 2010 – een indicatie dat de zaken slechter worden in plaats van beter. De prevalentie van diabetes type 2 blijft stijgen, samen met obesitascijfers en andere risicofactoren, zoals een zittende levensstijl, roken en slechte voedingskeuzes. Inzicht in deze ziekte kan u helpen stappen te zetten naar preventie of vroege opsporing als u risico loopt.

Wat is type 2 diabetes?

Diabetes type 2 ontstaat wanneer je alvleesklier niet genoeg insuline produceert om aan de behoeften van het lichaam te voldoen. Insuline is een hormoon dat je lichaam helpt glucose te gebruiken voor energie. Zonder voldoende insuline hoopt het teveel aan glucose zich op in het bloed en kan het in de urine terechtkomen. Als dit niet wordt behandeld, kunnen hoge bloedglucosewaarden de bloedvaten beschadigen en leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, blindheid, nieraandoeningen, zenuwbeschadiging en amputatie. De meeste mensen met type 2-diabetes hebben overgewicht en zijn 45 jaar of ouder. Er wordt aangeraden om een diëtist diabetes type 2 te contacteren. Andere risicofactoren zijn familiegeschiedenis, etniciteit, hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte. Diabetes type 2 is een chronische ziekte, maar kan onder controle worden gehouden door een dieet en lichaamsbeweging. De behandeling kan ook bestaan uit orale geneesmiddelen, insuline-injecties of een combinatie van beide.

Wat zijn de symptomen van type 2 diabetes?

Als u diabetes type 2 heeft, weet u dat misschien niet omdat er vaak geen symptomen zijn. Type 2 diabetes wordt meestal vastgesteld tijdens een routine lichamelijk onderzoek wanneer uw arts uw bloedglucosewaarden test. Als u al diabetes heeft, kunt u complicaties ontwikkelen die symptomen veroorzaken. Enkele van de meest voorkomende complicaties van diabetes zijn hartaandoeningen, zenuwbeschadiging, gezichtsproblemen en nieraandoeningen. U kunt een aantal van deze symptomen ervaren als u diabetes type 2 heeft en uw bloedglucosewaarden niet onder controle heeft.

Vermoeidheid of zich erg moe voelen Wazig zien of oogproblemen Jeukende huid Infecties die maar niet overgaan Trage genezing van snijwonden of zweren Wonden die niet genezen Een zeer dorstig gevoel Een zeer hongerig gevoel Moeite hebben om zich te concentreren Stemmingswisselingen hebben Moeite hebben met slapen Slechte adem hebben Hoge bloeddruk Een hoog cholesterolgehalte

Wat veroorzaakt type 2 diabetes?

Diabetes is een ziekte die invloed heeft op de manier waarop je lichaam energie aanmaakt en gebruikt. De ziekte treedt op wanneer uw alvleesklier niet genoeg insuline produceert, of wanneer uw lichaam de geproduceerde insuline niet effectief kan gebruiken. Dit blokkeert het vermogen van uw lichaam om suiker, zetmeel en andere koolhydraten om te zetten in energie. Diabetes is geen complicatie van een specifieke ziekte of aandoening, maar een op zichzelf staande aandoening.

Risicofactoren voor type 2 diabetes

Er zijn bepaalde leefstijlfactoren die uw risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 kunnen verhogen. Deze omvatten overgewicht of obesitas, een familiegeschiedenis van diabetes, ouder zijn dan 45 jaar, een hoog cholesterolgehalte en/of hoge bloeddruk, en niet lichamelijk actief zijn.

Diabetes type 2 diagnosticeren

Als u risicofactoren heeft voor diabetes type 2, zal uw arts waarschijnlijk een bloedonderzoek laten doen om uw bloedsuikerspiegel te controleren. Deze test wordt een bloedglucosetest genoemd. Afhankelijk van uw resultaten moet u mogelijk regelmatig opnieuw worden getest om te zien of uw bloedsuikerspiegel stijgt. Als dat het geval is, weten u en uw arts beter of u diabetes type 2 hebt of een andere aandoening die een hoge bloedsuikerspiegel veroorzaakt, zoals een tijdelijke aandoening zoals zwangerschap of een hormonale disbalans.

Diabetes type 2 beheren

Leven met diabetes type 2 betekent niet dat je moet afzien van een gezonde levensstijl. Het betekent alleen dat u zich bewust moet zijn van uw aandoening en deze proactief moet aanpakken met een dieet, lichaamsbeweging en, in sommige gevallen, medicatie.

Diabetes type 2 voorkomen

De beste manier om diabetes type 2 te voorkomen is door lichamelijk actief te blijven en gezond te eten. Het is ook belangrijk om uw gewicht in de gaten te houden en te streven naar een gezonde body mass index (BMI). De meeste mensen kunnen diabetes type 2 voorkomen of uitstellen met de volgende veranderingen in hun levensstijl:

Conclusie

Diabetes is een ernstige ziekte die miljoenen mensen over de hele wereld treft. Hoewel veel mensen weten wat diabetes is, begrijpen maar weinigen wat het werkelijk betekent om deze aandoening te hebben. Diabetes is een aandoening waarbij het lichaam ofwel niet genoeg insuline produceert ofwel niet in staat is de geproduceerde insuline doeltreffend te gebruiken.

Er zijn twee soorten diabetes: type 1, dat meestal in de kinderjaren wordt vastgesteld, en type 2, dat meestal op volwassen leeftijd voorkomt. Type 1 wordt meestal veroorzaakt door een auto-immuunziekte, terwijl type 2 meestal wordt veroorzaakt door een combinatie van genetica en leefstijlfactoren.

Als u risicofactoren voor type 2-diabetes hebt, zal uw arts waarschijnlijk een bloedtest laten doen om uw bloedsuikerspiegel te controleren. Deze test wordt een bloedglucosetest genoemd. Afhankelijk van uw resultaten moet u mogelijk regelmatig opnieuw worden getest om te zien of uw bloedsuikerspiegel stijgt.

Als dat het geval is, weten u en uw arts beter of u diabetes type 2 hebt of een andere aandoening die een hoge bloedsuikerspiegel veroorzaakt, zoals een tijdelijke aandoening zoals zwangerschap of een hormonale disbalans.

Leven met diabetes type 2 betekent niet dat je een gezonde levensstijl moet opgeven. Het betekent alleen dat je je bewust moet zijn van je aandoening en proactief moet omgaan met je dieet, lichaamsbeweging en, in sommige gevallen, medicatie.

De beste manier om diabetes type 2 te voorkomen is door lichamelijk actief te blijven en gezond te eten. Het is ook belangrijk om uw gewicht in de gaten te houden en te streven naar een gezonde body mass index (BMI). De meeste mensen kunnen diabetes type 2 voorkomen of uitstellen met de volgende veranderingen in hun levensstijl. Heb je ook last van kwaaltjes zoals leververvetting symptomen sturen wij je ook graag door.