Tuininrichting

10 vragen die u moet stellen voordat u vijverpompen koopt

Wanneer u een vijver koopt, wilt u dat deze er op zijn best uitziet. Er zijn veel dingen die kunnen worden gedaan om een vijver aantrekkelijk te maken, maar een van de belangrijkste is het water fris en schoon te houden. Een stilstaande vijver zal problemen krijgen met algengroei, wat kan leiden tot een onaangename geur en zelfs tot giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor huisdieren of mensen. Door het water in beweging te houden, wordt dit voorkomen en is er minder werk aan de winkel als het eenmaal klaar is. Maar wat heb je nodig om de ideale omstandigheden voor je vissen te creëren? De juiste pompen! Vijverpompen zijn een essentieel onderdeel van elk vijverfiltersysteem, omdat zij het water rondstuwen om het schoon en gezond te houden; zonder deze pompen zou een duur filtersysteem bijna zinloos zijn.

Ken uw pompen

Oase Vijverpompen zijn er in verschillende soorten, dus het is belangrijk om te weten wat u zoekt. De meest voorkomende soorten vijverpompen zijn: – Externe vijverpompen (vaak “buiten”-pompen genoemd) – deze worden buiten de vijver gebruikt en worden vaak aan de zijkant van de vijver of vijverwand geplaatst. – Verticale vijverpompen – deze worden verticaal in het water geïnstalleerd met een inlaat en een uitlaat aan de zijkant van de pomp. – Dompelvijverpompen – deze worden ondergedompeld in het water en hebben een inlaat en een uitlaat die mee onder water staan.

Heeft u een elektrische vijverpomp of een dompelpomp nodig?

Voor de meeste vijvers is een elektrische vijverpomp nodig, omdat deze buiten de vijver worden gebruikt en op netstroom werken. Dompelpompen daarentegen worden in de vijver geplaatst en hebben dus geen elektrische aansluiting nodig. Ze worden vaak gebruikt voor kleinere en decoratieve vijvers waar het uiterlijk belangrijk is en esthetiek prioriteit heeft.

Welke maat pomp heeft u nodig?

Eerst moet u weten hoeveel water u moet pompen. Meet de diepte van uw water en vermenigvuldig dat met de oppervlakte van uw vijver. Dit geeft u een schatting van het totale volume van uw vijver. Vergeet niet dat dit slechts een schatting is, aangezien verschillende factoren van invloed kunnen zijn op het totale volume, waaronder de temperatuur van het water en het filtersysteem dat u gebruikt. Vervolgens moet u nagaan hoe groot uw waterdebiet moet zijn. Dit is de hoeveelheid water die in een bepaalde tijd door uw systeem gaat. Dit kan variëren afhankelijk van hoe schoon u uw water wilt hebben en wat u ermee wilt doen, dus het is belangrijk om te weten waarvoor u het gaat gebruiken.

Snoerlengte en plaatsing

Vijverpompen moeten zo dicht mogelijk bij de vijver worden geplaatst, bij voorkeur onder water en dicht bij de rand. De lengte van het snoer moet zo kort mogelijk worden gehouden om het risico van beschadiging en struikelen te beperken. Houd het elektrische snoer uit de buurt van het water en voorkom dat het over de rand van de vijver loopt, waar het struikelgevaar kan opleveren of schade aan waterplanten kan veroorzaken. U moet ook een GFCI (Ground Fault Circuit Interrupter) of een aardlekschakelaar (GFI) gebruiken als u een elektrische pomp in of bij het water gebruikt. Deze apparaten schakelen de stroom uit in geval van een water- of elektrische schok.

Controleer het debiet en de opvoerhoogte

Het debiet is de hoeveelheid water die per minuut door uw pomp stroomt. De opvoerhoogte is de afstand die het water moet afleggen om uw vijver te bereiken. Als de pomp te klein is voor het debiet en de opvoerhoogte, kan hij het water niet goed filteren en zal hij oververhit raken of doorbranden. U kunt het debiet en de opvoerhoogte van de pomp berekenen met de volgende formules: – Debiet = Totaal watervolume / Tijd in minuten – Opvoerhoogte = Totale waterhoeveelheid / Debiet in gallons per minuut Opmerking: Als u een voetpomp gebruikt, gebruik dan een pomp met een hogere opvoerhoogte, zodat u de pomp niet doorbrandt.

Wat is de stroomsnelheid van het water?

Het debiet van het water kan variëren, afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden. U kunt het debiet van uw water vinden op de website van uw waterleidingbedrijf of rechtstreeks met hen bellen.

Wat is de opvoerhoogte?

De opvoerhoogte is de afstand die het water moet afleggen om uw vijver te bereiken. Als de pomp te klein is voor het debiet en de opvoerhoogte, kan hij het water niet goed filteren en zal hij oververhit raken of doorbranden. U kunt het debiet en de opvoerhoogte van de pomp berekenen met de volgende formules: – Debiet = Totaal watervolume / Tijd in minuten – Opvoerhoogte = Totale waterhoeveelheid / Debiet in gallons per minuut Opmerking: Als u een voetpomp gebruikt, gebruik dan een pomp met een hogere opvoerhoogte, zodat u de pomp niet doorbrandt.

Wat betekent dit voor het vereiste debiet?

Nu u het debiet en de opvoerhoogte kent, kunt u berekenen welke maat pomp u nodig hebt. Als het debiet kleiner is dan de pompcapaciteit, zal de pomp het water niet kunnen verpompen. Als het debiet groter is dan de capaciteit van de pomp, zal de pomp oververhit raken of doorbranden.

Andere dingen die u moet overwegen als u een vijverpomp koopt

– Snoerlengte en plaatsing – zoals hierboven vermeld. – Geluidsniveau – het geluidsniveau kan worden verminderd door een stiller model te kiezen. – Dekking en hoogte – de grootte van uw vijver zal bepalen hoeveel pompen u nodig hebt en hoe hoog ze moeten worden geplaatst. – Levensduur van de pomp – kies een pomp met een lange levensduur en onderdelen van hoge kwaliteit. – Onderhoud – hoe gemakkelijk is het om de pomp schoon te maken en te repareren? – Energie-efficiëntie – zoek naar een pomp die is goedgekeurd door de Energy Saving Trust. – Milieu – kies een pomp die is goedgekeurd voor gebruik in de buurt van water. – Garantie – een lange garantietermijn en een goede klantenservice kunnen belangrijke factoren zijn als er iets misgaat. – Prijs – geef niet te veel uit, maar beknibbel ook niet op kwaliteit.

Conclusie

Vijverpompen zijn een essentieel onderdeel van elk vijverfiltersysteem, omdat ze het water rondstuwen om het schoon en gezond te houden; zonder deze pompen zou een duur filtersysteem bijna nutteloos zijn. Wanneer u een vijver hebt, wilt u dat deze er op zijn best uitziet. Er zijn veel dingen die kunnen worden gedaan om een vijver aantrekkelijk te maken, maar een van de belangrijkste is om het water fris en schoon te houden. Een stilstaande vijver zal problemen hebben met algengroei, wat kan leiden tot een onaangename geur en zelfs tot giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor huisdieren of mensen. Door het water in beweging te houden, voorkomt u dit en is er minder werk aan de winkel als het eenmaal gebeurd is.